Hogy is van ez?

Tisztázzunk pár alapvető dolgot!
A munkám során nap, mint nap találkozok ezekkel a kérdésekkel?
Már 1 hónapja járok edzeni heti 2 alkalommal, mikor fogok még többet fogyni?
Fogyni szeretnék elég, ha csak sportolok?
Mit csináljak, hogy látványos legyen az átalakulásom?
10 kg szeretnék fogyni, mit tegyek?

alma_narancs_kiwi_fogyokurablog

A tartós fokozatos fogyás életmódváltással érhető el! Nem drasztikus kalória- és táplálékmegvonás, hanem életvitel váltás és kiegyensúlyozott étkezéseket jelent. A gyors fogyás pl.: havi tíz kiló felborítja a szervezet egyensúlyát, komoly problémákat okozhat. Nem ez a lassú és tartós fogyás kulcsa. Mindenféleképpen el kell kerülni a Jojó effektust! Mi is az a jojó effektus? Helytelen fogyókúrák ismertetőjele. Az energia bevitelt drasztikusan csökkentjük, látványos fogyást érhetünk el. Amikor abbamarad a koplalás, észrevétlenül ismét hízni kezdünk és pár nap alatt visszaszedjük azt, amit leadtunk. Sok esetben még több plusz kiló jön vissza. Ez a testtömeg ingadozás jojó effektus.

Fontos: éhezni nem tanácsos – türelmetlenséghez, idegességhez vezet, még alvászavarokat is okozhat, nem beszélve az energiahiányról. Kerüljük a szélsőséges diétás programokat. A fogyás mértéke ne legyen több heti ½-1 kg. Havonta méressünk testzsír-arányt.
Beszéljünk egy kicsit a táplálkozásról: Egyénre, életvitelre szabva kell meghatározni. Általánosan javaslom a napi öt kis étkezést, így egyensúlyban tartod a vércukorszintedet.

Kerüld a finomított szénhidrátokat, vagyis a fehér cukrot, fehér lisztet, fehér lisztes tésztaféléket, péksüteményeket, helyette komplex szénhidrátokat – zöldségeket, gyümölcsöket fogyasszunk. Emeljük a rostbevitelt gabonafélék, zöldség, gyümölcs, hús-hal ideális elosztását. Legyen étkezésünk mértékletes, változatos. Csökkentsük a telített zsírtartalmú ételek – vaj, húsételek, vajkrémes sütemények – fogyasztását. Fogyasszunk több Omega-3 zsírsavat, pl.: halakat, tengeri herkentyűket.

sulyzo__merleg_cipo_fogyokurablog

Mennyit igyunk és mit? Folyadékfogyasztás: Napi minimum 2 liter víz fogyasztását javaslom, mivel testünk közel 80 százaléka víz. A leves, tej, kávé, üdítők nem számítanak folyadéknak, csak a tiszta víz. Ne alkalmazzunk gyógyszert vagy boszorkányfőzetet, de a bőséges folyadék-fogyasztásra figyeljünk oda, hiszen mindennek a víz az alapja. Tilos az alkoholfogyasztás.

Mozgás és a sport szerepe: Végezzünk hetente kétszer – háromszor alacsony intenzitású, hosszan tartó aerob edzést! Ilyen például a kocogás, gyaloglás, WALKenergie, kerékpározás, úszás.
Ezzel elérhető a zsírréteg csökkentése. Ne feledjük el a kondicionáló edzéseket heti 1-2 alkalom! Végezzünk gyakorlatot kis súlyokkal, nagy ismétlésszámban vagy válasszunk teljes testformáló tornát. Ezzel az izomrostok közötti zsír csökkenthető. Elő az edző cuccal és élvezd a mozgást!

Regenerálódás: A táplálkozás és az életmódváltás nem működhet, ha nem pihensz eleget, ha nem figyelsz önmagadra.
A testnek és a léleknek is szüksége van pihenésre, töltődésre.

A sport életforma! Sportolj te is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük