Miért veszélyesek a transz-zsírok?

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma végre betiltaná a túlzott transz-zsírtartalmú élelmiszerek forgalmazását. Igaz nem most azonnal csak 2014-től de már ez is valami.
Olyan élelmiszerekre vonatkozna a betiltás, melyekben a transz-zsírok aránya több mint 2 %.

# 1. Miért olyan fontos ez számunkra?

Azért mert jelenleg Magyarországon az élelmiszereken lévő összetételt tartalmazó címkék egyszerűen minősíthetetlenek, egyrészt azért mert olyan aprók, hogy szinte olvashatatlanok, másrészt azért mert csak felsorolás szerűen tartalmazzák az összetevőket, de nem tartalmazzák azok konkrét mennyiségét. Sőt vannak olyan összetevők melyek az egészségünkre ártalmasak ( pl. transz-zsírok )  mégsem kötelező ezeket feltüntetni.
Ennek következtében nagyon nehéz a fogyasztóknak, azaz nekünk eldöntenünk, hogy az általunk kiválasztott élelmiszer az egészségünket szolgálja vagy sem.

 

# 2. Nézzük mik is azok a transz-zsírok?

A transz-zsírok olyan mesterségesen előállított zsírsavak, mely során a telítetlen zsírsavakból, azaz növényi olajokból hidrogénezés útján szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú zsiradékot állítanak elő.
Ennek következtében hosszabb lesz az eltarthatósági ideje és kevésbé fog avasodni, de hatása a szervezetre a telített zsírsavakéval lesz megegyező.

 

#3. Transz-zsírok hatása a szervezetünkre:

  • Növeli az össz- és az LDL-koleszterin szintet
  • Csökkenti HDL- azaz a védő koleszterin szintet a vérben
  • Növeli a triglicerid szintet
  • Növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
  • Fokozza az Alzheimer-kór kialakulását
  • Nőknél csökkenti a fogamzóképessége

 
#4. Milyen élelmiszerekben találhatók transz-zsírok

  • margarinok  ( bár ma már azok a gyártók kifejlesztettek egy olyan technológiát amely során kevesebb transz-zsír keletkezik mint a “hagyományos” gyártás során )
  • éttermekben, gyorséttermekben bő olajban kisütött húsok, sült krumplik
  • chipszek, kekszek
  • bolti és cukrász sütemények
  • leves  és különböző mártás porok
  • szószok
  • leveskockák
  • vaj ízű pattogatott kukoricában
  • és még sok-sok mindenben 🙂

 
#5. Hogyan tudjuk eldönteni, hogy az általunk választott élelmiszerben van-e transz-zsír?

Ha megnézzük a termék összetevőjének címkéjét és szerepel rajta, hogy hidrogénezett növényi olaj, vagy részlegesen hidrogénezett növényi olaj, akkor az  azt jelenti, hogy az általunk kiválasztott élelmiszer tartalmaz transz-zsírt.

 

# 6. Mennyi transz-zsírt fogyaszthatunk anélkül, hogy káros hatása lenne a szervezetünkre?

Ha nem vesszük figyelembe a természetes transz-zsírokat akkor a helyes válasz az, hogy semennyit nem fogyaszthatunk a mesterségesen előállított transz-zsírokból.
A jelenlegi kutatások szerint viszont, ha naponta 1 grammnál kevesebbet viszünk be a szervezetbe akkor az már nem jelent kockázatot az egészségünkre nézve.
Ma  a magyar lakosság átlagosan ennek 6-8 szorosát is beviszi,  de nem ritka ennek jóval többszöri, akár  20-25 grammnyi bevitele is.

 

# 7. Mi tehetünk az egészségünk érdekében?

Kerüljük a magas transz-zsír tartalmú ételeket, de legalább csökkentsük a legminimálisabbra ezek fogyasztását, ezzel nemcsak egészségünknek kedvezünk, de a súlycsökkentésünkben is segítségünkre lesz.

Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet készített egy részletes listát, melyből megtudhatjuk  a forgalomban lévő élelmiszerek transz-zsír  tartalmát.  Ezt itt éred el >>
 

Ha hasznosnak találod oszd meg, hogy barátaid is tudjanak róla! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük