Mitől lettem duci kamasz?

Néhány ok ami miatt nem élheted egészséges kamaszok életét hanem Te is a duci tinik táborát erősíted!

Azaz a túlsúly okai:

 

1. Genetikai tényezők:

 

 

 

 

Az orvostudomány mai állása szerint a hízás hajlama örökölhető. Ha mindkét vagy egyik szülőd túlsúlyos, elhízásra hajlamos akkor ezt a hajlamot nagy valószínűséggel te is öröklöd. Ne aggódj! Attól, hogy szüleid, nagyszüleid súlyproblémával küzdenek még nem azt jelenti, hogy neked is duciként kell leélned az életed.

 

2. Családi és Szociális tényezők:

 

 

 

 

Nem mindegy, hogy családodnak milyen az étkezési, pihenési  szokása. Ha az egészséges ételeket részesítitek előnyben és a vasárnap délutáni családi program nem a tv nézésből hanem kirándulásból, sportolásból  áll akkor nagy valószínűséggel nem leszel duci kamasz.

Fontos és nagyban befolyásol a baráti társaságod. Az, hogy milyen programokon vesztek részt. Húzóerő lehet ha közösen szerveztek kerékpártúrákat, nyáron eljártok úszni a strandra stb. stb.

Ezek a szokások mind mind alakítják életed, ha úgy érzed nem a megfelelő irányba haladtok családoddal, barátaiddal akkor légy Te a kezdeményező és változtassatok rajta. Lépjetek együtt az egészséges életmód útjára.


3. Helytelen táplálkozás:

 

 

 

 

Ezen belül a túl sok cukorfogyasztás: Szinte minden élelmiszerben található cukor. Nem mindegy, hogy mennyire tudod uralni a cukorfogyasztásod. Ha szervezeted annyi cukorral terheled meg nap mint nap amivel már nem tudja felvenni a harcot akkor azt raktározni fogja és rajtad zsírpárnák formájában fog megjelenni.

Túlzott só bevitel: A túl sok só fogyasztás következménye, hogy szervezetedben megnő a nátrium szint. A felszaporodott nátrium megköti a vizet és ez mint túlsúly fog jelentkezni tested bármely területén.

 

4. Különböző betegségek:

 

 

 

 

Ide sorolhatjuk az emésztőszervi betegségeket, mely azon kívül, hogy kellemetlen tünetekkel járnak ( hasmenés, székrekedés, hasi görcsök stb ). még az elhízásért is felelősek lehetnek.

Hormonproblémák: Nagyon kis százalékban fordul elő, hogy valamilyen hormonbetegség ( pl. pajzsmirigy betegség ) miatt túlsúlyos valaki.
Ha átgondolod az életmódod és úgy gondolod, hogy egészségesen éled mindennapjaidat és a kipróbált fogyókúrákkal is kudarcot vallottál akkor keresd fel háziorvosod, hogy egy alapos kivizsgálással kizárhassátok azokat a betegségeket amik meggátolnak az ideális testsúly elérésben.

 

5. Lelki tényezők:

 

 

 

 

Depresszió: A depresszió nagyon súlyos betegség, melynek leküzdéséhez elsősorban a betegség felismerésére és orvosi segítségre van szükség.
A depressziós ember elzárkózik a környezetétől, folyamatosan kedvetlen ennek következtében anyagcseréje lelassul, a mozgást szinte teljesen kiiktatja életéből ennek eredménye az elhízás. Ahogy súlya el kezd gyarapodni még inkább zárkózottá válik így a dolog egyre súlyosabb és súlyosabb lesz.

Szeretethiány: Nem értenek meg a szüleid, csúfolnak az osztálytársak? Egy vigaszod van az az evés, mely során boldognak érzed magad ezért egyre többször és többször eszel főként édességet.

Vigaszevés: Milyen egyszerűnek tűnik egy vacak nap után magunkba tolni egy tábla csokit, melynek hatására szervezetünkben boldogsághormonok szabadulnak fel és ettől sokkal jobban érzed magad. Az a baj, hogy ez a boldogság csak nagyon rövid ideig tart és még nagyobb kudarcot érzünk ha ráállunk a mérlegre és azt vesszük észre, hogy csak hízunk és hízunk.

Jutalomevés: Gyermekkorodban mivel jutalmaztak szüleid? Ha valamit jól csináltál kaptál egy tábla csokit, egy zacskó cukrot? Ez a szokásod a mai napig megmaradt? Ha valami jó sikerül akkor megjutalmazod magad egy kis nasival és azt veszed észre, hogy egyre kövérebb és kövérebb leszel.

Stressz: A stressz hatására felborul életünk, anyagcserénk lelassul a rendszertelen táplálkozás következtében. Szervezetünk veszélyben érzi magát így elkezd raktározni ami elhízáshoz vezet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük