Ismerkedjünk meg az eszközökkel – Ötödik az SMR henger

Mi is az SMR henger?
Biztosan láttad már az SMR rövidítést, és be is ugrik róla egy hengeren guruló sportoló képe. Az SMR azonban több mint egy henger és gurulás előre hátra. Az SMR, azaz Self Myofascia Release, egy kompressziós, önmasszírozó eljárás neve. Magyarul az izompólya önmasszázsát, fellazítását jelenti, egy henger segítségével.

Az talán számodra sem újdonság, hogy masszírozással, az izomfeszülés és görcsök feloldhatóak. Azt is biztosan tudod, hogy sokkal kevésbé vagy sérülékeny, ha az izmaid megfelelő tónusban vannak.

smr henger_jarabik_marta_fogyokurablog

A piac különböző keménységű és felületű hengereket kínál. Leegyszerűsítve, így lehet besorolni:
– Puha változat: puhább, mint az alap, lágyabb, minden terápiás célú masszázsra alkalmas, keménysége az érzékenyebb egyénekre lett kialakítva

– Alap változat: közepes keménység, minden típusú masszázsra alkalmas, bizonyított masszírozó hatás

– Professzionális változat: keményebb az alapnál, nagyobb testtömegűeknek és sportolóknak ajánlott, fokozott nehézségű gyakorlatokhoz

-Bordázott felület, a letapadt izmok stimulálása érdekében, alap keménység, összes gyakorlat elvégezhető vele, erős masszírozó hatás, prevencióra és cellulitkezelésre kiváló

Az SMR henger használható Rehabilitációra:
A fasciaháló egyszerre elasztikus és plasztikus is. Érzékeny a húzó- és nyomóerőkre és a hőmérsékletre. Folyadékkal és ásványi anyagokkal telített, így elektromos félvezetőként viselkedik. Még kismértékű stresszhatásra is létrejön benne egy piezoelektromos töltés, mely által fizikai nyomás információja tovább terjed a szövetekben. Az SMR technikával ezt a tovább terjedő fizikai nyomást használjuk ki saját izompólyánk fellazítására a különböző alakú eszközökkel. A különböző keménységű, felületű és alakú termékek segítenek az izompólya hatékony elérésében, alkalmazkodva az egyéni izomtónushoz, aktuális izomállapothoz és fájdalomtűréshez. Mozgásszervi műtétek utáni rehabilitációban elengedhetetlen eszköz az SMR henger. Használatuk egyszerű, gyógytornász segítségével könnyen elsajátíthatók a mozdulatok, a beteg segítség nélkül, otthonában is tudja használni a hengert.

Az SMR henger használható az Edzésben:
A különböző sportok, mozgásformák eltérő követelményeket támasztanak a sportolókkal szemben. A különböző mozgások többféle izomcsoportot helyeznek előtérbe. Az SMR hengerrel végzett célzott gyakorlatok a főbb ízületi csoportokat mozgatják meg. Az SMR henger sporteszköz, számos területen felhasználható. Tudunk vele emelni, ellentartani, de pozícióelemként is beiktathatjuk mozgásunkba. Az SMR henger mind a nagyobb izomcsoportokat, mind a mélyizmokat (pl. törzsizmok) aktiválja, illetve felkészíti azokat a terhelésekre.

Az SMR henger használható Önmasszásra:
A hengert le kell tenni a talajra, és ráülni, ráfeküdni azzal a testrészeddel, amit meg szeretnél masszíroztatni, majd óvatosan el-vissza gurulni rajta úgy, hogy a henger masszírozzon. Ne ijedj meg, de fájni fog, a lényege viszont pont ez. Hogy megtaláld a testeden azokat a pontokat, felületeket, ahol letapadás, görcs van, és ezeket szépen óvatosan ki tudd masszírozni, a feszültségeket fel tudd oldani. A rendszeres használat során a fájdalom csökkenni fog, hiszen ha sokszor “hengerezel”, akkor egyre kevesebb feszültség lesz az izmaidban. Ez kb. olyan, mint a nyújtás, minél többször, minél kitartóbban csinálod, annál jobban fog menni. Érdemes egy SMR tanfolyamra vagy egy Workshop elmenni, ahol megtanulhatod a henger pontos és helyes használatát.:)

A sport életforma! Sportolj TE is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük