A sütőtök Közép és Dél-Amerikából került Európába.
A második világháború idején közkedvelt étel volt olcsósága és magas vitamin, rost és fehérje tartalma miatt.
Leggyakrabban sütve fogyasztjuk pedig nagyon fincsi leves is készíthető belőle.
Sütőtök krémleves
Hozzávalók:
- kb. 1 kg sütőtök
- 1 db kisebb vöröshagyma
- 1 mokkás kanál őrölt rozmaring
- tengeri só, bors
- 1 liter zöldségalaplé
- Olívaolaj
- Pirított tökmag
Hogyan készítsd el?
A sütőtököt hámozd meg és magozd ki, majd vágd apró kockákra. A serpenyőben pici olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a sütőtök kockákat és még pár percig pirítjuk.
Felöntjük a zöldséges alaplével és addig főzzük míg a sütőtök vaj puha nem lesz. Ezután turmixgépbe vagy botmixer segítségével pürésítjük és ízesítjük a rozmaringgal szükség szerint sóval borssal.
Mély tálkába, a tetejét pirított tökmaggal megszórva tálaljuk!
Tipp: A kész sütőtök krémlevest tálalhatjuk kivájt húsú tökhéjban is.
Erre a célra legjobb a kerek tök aminek a tetejét levágjuk és kezünk épségére vigyázva kikanalazzuk a tökbelet.
Ebbe töltjük a levesünket, megszórjuk a tökmaggal díszítjük rozmaring szárral vagy petrezselyem zölddel.
A levágott tök tetejét használhatjuk fedőnek!
Jó étvágyat hozzá! 🙂