Eredményes súlycsökkentés 5 lépésben

Ugye Te is szeretnél már végleg megszabadulni a túlsúlyodtól?

Ha eddig csak kudarcba fulladt próbálkozásaid voltak.  Vagy néha lecsúszott pár kiló, de az bizony rövid idő múlva újra rajtad landolt, akkor valószínűleg csak ripsz-ropsz belevágtál egy-egy fogyókúrába és nem vetted figyelembe azt az 5 lépést ami segít Neked a súlyvesztésben.

 

Nézzük melyik az az 5 lépés amit jó ha betartasz a fogyókúra alatt:

1. Elhatározás

Sokan elhatározzák, hogy fogyókúrába kezdenek, aztán jön egy családi ebéd, egy nyaralás, egy üzleti vacsora és feledésbe merül a súlycsökkentés.

Az elhatározásodnak sziklaszilárdnak kell lennie, hiszen nem véletlenül döntöttél úgy, hogy fogyókúrába kezdesz.
Valószínűleg már nem érzed jól magad a bőrödben sem lelkileg sem testileg. Előfordul, hogy már megjelentek a túlsúly okozta egészségügyi problémák vagy a súlyod akadályoz a mindennapi életedben.

Fontos, hogy ha elhatároztad, hogy fogyókúrába kezdesz akkor azt kezd el abban a pillanatban amikor a döntést meghoztad. Mindegy, hogy vasárnap ebéd után van, vagy csütörtök reggel,  a lényeg,  hogy ne halogasd a kezdést.
A legtöbb fogyókúrázó úgy gondolja, hogy hétfőn kell elkezdeni fogyókúrázni, de amint eljön a hétfő már nem is tartja annyira jó ötletnek, hogy lemondjon kedvenc süteményeiről vagy felálljon a megszokott karosszékből, hogy elmenjen mozogni.

Ha túlsúllyal küzdesz ne halogasd tovább, kezd el még ma, hogy minél előbb egészséges, fitt, karcsú legyél.

 

2. Motiváció

Amint megvan az elhatározás keresd meg a Te saját motivációdat.
Ez lesz az mely végig kísér a fogyókúra rögös útján és segít átlendíteni Téged a nehezebb napokon.
Mindenkit más-más motivál ezért fontos, hogy jól átgondolj mi az ami miatt belevágsz a fogyókúrába.

Összegyűjtöttem Neked néhányat mások motivációiból:

 • Megláttam magam egy családi fotón és ez annyira elborzasztott, hogy rögtön fogyókúrába kezdtem.
 • Éreztem, hogy feljött néhány plusz kiló, de amikor megláttam mennyit mutat a mérleg tudtam, hogy nem halogathatom tovább a súlycsökkentést.
 • Amikor az unokám megkért, hogy vegyek részt vele a kiránduláson, tudtam, hogy súlyom miatt nem vagyok képes a túrára. Hiszen nagyon rövid idő alatt kifulladok, pihennem kell. Az Ő kedvéért mondtam le a nagy esti zabálásokról.
 • Szinte minden évszakváltás egyben a ruhatáram lecserélését jelentette, mert a régebbi holmikba már nem fértem bele. Utáltam, hogy zsákszerű ruhákat tudok csak magamra eröltetni. Szerettem volna én is csinosan öltözködni.
 • A túlsúly miatt teljesen bezárkóztam, nem jártam el sehova.  Aztán az interneten megismerkedtem egy férfivel aki nagyon szimpatikus volt és egy nap találkára hívott. Nem mertem elmenni, mert félte, hogy a súlyom miatt megszakad a kapcsolatunk! Ekkor kezdtem fogyókúrába.

 

3. Megfigyelés

A sikeres fogyás harmadik lépése, hogy megfigyeld jelenlegi életed. Ekkor még nem kell semmin változtatnod, csak figyeld meg és jegyzeteld le, hogy mit mikor eszel, mennyit sportolsz stb.

Sok fogyókúrázótól hallom a következő mondatokat:

 • „Alig eszem mégis hízom!”
 • „Én még a levegőtől is hízom!”
 • „Már egy jóízűt nevetni sem merek mert rögtön rám szalad 3 kiló!”

Na ezeket szabad elfelejteni!
Amint elkezded vezetni a Nasi-naplód, melyben mindent felírsz amit megeszel-megiszol, rögtön látni fogod, hogy jóval több kalóriát vittél be mint amennyire gondoltál.

Jó ha beleírod a naplóba, hogy miért ettél!
Éhes voltál vagy csak úgy rágcsáltál volna valamit? Felbosszantottak, melytől feszültnek ingerültnek érezted magad? Hatalmas öröm ért, melyet úgy érezted egy szelet sütivel kell megünnepelned?

Ha az ételek mellé odaírod milyen érzelmi állapotban voltál amikor nekiálltál enni és milyen voltál közvetlen evés után, majd kis idő elteltével, kiszűrheted, hogy érzelmi evő vagy-e. Ha igen akkor tudni fogod, hogy a fogyókúrád során máshogy kell levezetni ezeket az érzelmi hullámokat.

Meg kell figyelned, hogy mennyit időt töltesz mozgással. Itt nemcsak a rendszeres sportra gondolok. Használod a liftet vagy inkább gyalog mész fel az emeletre. A szomszédba is autóval jársz vagy szívesen ülsz kerékpárra amikor csak teheted?

Ha 1 hétig figyeled a mindennapjaidat és fel is jegyzed azt, képet kapsz arról mi az amin változtatnod kell, hogy sikeres legyen a fogyás.

 

4. Tervezés

Már tudod min kell változtatni jöhet a tervezés!

Először a hosszú távú tervet kell meghatároznod, mely lehet:

 • Hány kilótól szeretnél megszabadulni és mennyi idő alatt ( ennek meghatározásnál jó ha figyelembe veszed, hogy az egészséges súlyvesztés 1 hét alatt 0,5-1 kg. Az ennél gyorsabb fogyás nem szerencsés mert nagyobb az esélye, hogy visszahízod a leadott kilókat. )
 • Karácsonyra beleférsz a kedvenc ruhadarabodba, mely már nagyon régen a szekrény mélyén lapul.
 • Jövőre indulsz egy futóversenyen, melyen biztosan végigfutod a távot.

A hosszú távú tervek elérését fogják segíteni a rövid távú tervek.

 • Tervezd meg, hogy mi lesz a heti vagy napi menü a fogyókúrád alatt.
 • Tervezd meg a heti bevásárlást, ilyenkor írd össze, hogy mi kell a főzéshez és bevásárlás során haladj a lista szerint.
 • Tervezd meg, hogy mikor, mennyi időt fogsz sportolással eltölteni és tartsd az ütemterved.
 • Az is lehet, hogy minden nap csak 1 új egészséges, karcsúsító szokást veszel fel a mindennapjaidba. ( Pl. mától nem eszem fehér kenyeret, holnaptól cukor helyett természetes édesítőszert használok a kávémba, teámba, szerdától fél órával többet mozgok a szabad levegőn)

 

5. Megvalósítás:

Most, hogy jól megalapoztad a fogyókúrád nincs más hátra mind elkezd megvalósítani terved.

És ne feledd:
„A lehetetlen csupán egy nagy szó, amellyel a kis emberek dobálóznak, mert számukra könnyebb egy készen kapott világban élni, mint felfedezni magukban az erőt a változtatásra. A lehetetlen nem tény. Hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilvánítás. Hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség. A lehetetlen múló pillanat. A lehetetlen nem létezik „ Muhammad Ali

3 hozzászólás


 1. T Cím!
  Más nagyon sok fogyókúrát kipróbáltam, de sajnos egyik sem vált be. Ennek főleg az volt az oka, hogy az előírt ételek sokszor megfizethetetlenek. Az adagok olyan kicsik, hogy ennyit nem lehet főzni, csak sokkal többet. Tehát másnap sőt sokszor még harmadnap is ugyan azt kellene enni.
  Az előfizetés sajnos megfizethetetlen. Tíz kg szeretnék fogyni, ami sajnos a korom miatt is nagyon nehezen megy. Várom javaslataikat üdvözlettel Bné Fellegi Zsuzsa

  Válasz

 2. Ahogy elkezdtem olvasni az 5 lépést, a 3. Megfigyelésnél felkiáltottam: Ez pontosan így van: Alig eszem…
  Jók az ötleteid, sőt kivitelezhetőek, csakhogy.. És már keresem is a kifogásokat. Így hát visszakerültem a 2. lépéshez a motivációhoz, ehhez egy nagy tükör kellett, ami könyörtelenül megmutatja hol a hiba. A hiba 10 kg. plusz. Így jutottam el a Dukán diétához, ami nem könnyű, de remélem eredményes lesz.

  Válasz

 3. És aki nem birja megvenni a könyvet? Most úgy gondoljátok ez kifogás,de én egyedül nevelem a lányomat, elváltam tartósan beteg vagyok,mindennapi filléres gondokkal küzködöm:( DE ZSIROS KENYÉR MINDIG VAN 🙁

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük