A kínai orvosok a gombát vérnyomás és koleszterincsökkentőként használták.
Sőt egyes gombafajok ( Shiitake ) rákellenes anyagokat is tartalmaznak.
Mivel kalória tartalma igen alacsony ezért fogyókúra során bátran fogyasztható, sőt a cukorbetegek diétájába is beilleszthető.
Fontos, hogy az étkezésre szánt gombát megbízható, ellenőrzött helyről szerezzük be mivel a legtöbb gombamérgezés a gombafajták nem megfelelő ismeretéből fakad. Személy szerint nem vagyok hajlandó utcai árustól beszerezni a családnak szánt gombát. 🙂
Gombakrémleves
Hozzávalók:
- Kb. 40 dkg gomba vegyesen
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej hagyma
- 1 db krumpli vagy csicsóka
- 1 liter csirkealaplé
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dl sovány tejföl vagy joghurt
- Ízlés szerint tengeri só, bors
Hogyan készítsd el?
Az olívaolajon megpároljuk az apró kockára vágott hagymát és krumplit, felöntjük egy kis alaplével és addig főzzük míg a krumpli teljesen puha nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről és állni hagyjuk.
A gombát vékonyra szeleteljük, néhányat egészben hagyunk és a zúzott fokhagymával együtt elkezdjük pici olajon párolni. Kb 5 perc múlva hozzáöntjük a maradék alaplevünket és készre főzzük.
A félig elkészült levesünkből kivesszük az egész gombafejeket, ezeket díszítésre fogjuk használni.
A hagymás, krumplis alaplevet összeturmixoljuk, majd hozzá adjuk a tejfölt is, hígítjuk leveslével és a gombaleveshez adjuk. Lassú tűzön jól összeforraljuk és már el is készült a levesünk.
Kis tálkákba merjük, az egész gombafejekkel tetszés szerint díszítjük és már landolhat is a a családi asztalon.
A recept 4 személyre szól, adagonként: 190 Kcal.
Jó étvágyat hozzá! 🙂