A cékla a tél vitamin, és ásványi anyag királynéja.
Igen gazdag magnézium, foszfor, kálium, kalcium, vas, bróm, mangán tartalma, de bővelkedik A-, B- és C-vitaminokban is.
Remekül alkalmazható vérszegénység esetén, segít a máj anyagcseréjének szabályozásában, meggátolja a rákos sejtek kialakulását, szaporodását.
Segít kilábalni az influenzás, megfázásos betegségekből.
Készíthetünk belőle savanyúságot, salátát, fogyaszthatjuk nyersen vagy főve egyaránt, de ha valami izgalmas fogyókúrás finomságra vágyunk készítsd el a vega céklalevest!
Vega céklaleves
Hozzávalók:
- 15 dkg cékla
- 1 db sárgarépa
- 1 szelet zellergumó
- 1 db burgonya
- Ízlés szerint só
- 1 mokkáskanál borsikafű
- 1 dl sovány tejföl
- 1 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 evőkanál szójamártás
- 1 evőkanál fehérbor
- 1 kiskanál almaecet
- 15 dkg tofu
- 1 db ecetes uborka
- 1 csokor petrezselyem
Hogyan készítsd el?
A céklát, a sárgarépát és a zellergumót meghámozzuk és gyufaszál vékony csíkokra vágjuk, majd Kb. 8-10 dl vízben elkezdjük főzni. Kb. 10 perc múlva hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott burgonyát is. Ízesítjük sóval, borsikafűvel és puhára főzzük.
Amikor elkészült tejfölből és a lisztből habarást készítünk, ezzel sűrítjük be a levesünket. Pár perc forralás után tovább fűszerezzük a szójamártással, az almaecettel és a fehérborral, de ekkor már nem főzzük tovább. Beletesszük a kockára vágott tofut és a felcsíkozott ecetes uborkát. A levesünk tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel és már tálalhatjuk is!
A recept 4 személyre szól, adagonként 263 Kcal.
Jó étvágyat hozzá 🙂
Permalink
Permalink