A természetes édesítőszerek a mesterséges édesítőszerekkel ellentétben nem terhelik meg a szervezetet hanem jótékony hatásukkal elősegítik annak egészséges működését.
Nemcsak fogyni vágyóknak ajánlott fogyasztásuk hanem mindazoknak akiknek fontos, hogy minél tovább megőrizzék egészségüket, fittségüket.
Próbáld ki és a számodra megfelelőt használd ételeid ízesítésére bűntudat nélkül!
Milyen természetes édesítőszerek vannak?
# 1. Méz:
Az egyik legősibb édesítőszer. Kalóriatartalma szempontjából vetekszik a cukorral, de mivel egyszerű cukrokat tartalmaz ezért gyorsan felszívódik és nem raktározódik a szervezetben.
A méz kb.190 darab a szervezetnek hasznos tápanyagot tartalmaz ( aminosavak, vitaminok, enzimek ).
Jótékony hatása: Erősíti az immunrendszert, antioxidáns, fokozza a teljesítőképességet, antibakteriális, nyugtatja az idegrendszert.
#2. Stevia:
Dél- Amerikában őshonos a Stevia Rebaudiana Bertoni nevű növény, melyet már az őslakosok is előszeretettel használtak édesítésre, bőrbetegségek kezelésére.
Ebből a növényből állítják elő a hagyományos cukortól 300 x édesebb Stevia kivonatot, mely gyógynövénynek minősül. Jelenleg Japán a világ legnagyobb Stevia fogyasztó ország, de előszeretettel fogyasztják még Kanadában, Hollandiában, Németországban, Svácjban, Franciaországban is.
A stevia jótékony hatásai a szervezetre: Csökkenti a vérnyomást, nem emeli meg a vércukorszintet ezért cukorbetegek és fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Antibakteriális, javítja a bélműködést és az emésztést, étvágycsökkentő.
Sütéshez-főzéshez egyaránt használhatjuk, kivéve a kelt tésztákhoz mert vele nem fog megkelni a tésztánk.
#3. Xilit:
A xilit olyan természetes édesítőszer mely megtalálható szinte minden gyümölcsben és zöldségben, sőt kis mennyiségben szervezetünk is termeli.
A kereskedelemben kapható xilitet nyírfakéregből vagy kukoricacsutkából állítják elő, melynek szénhidrát tartalma mintegy 75 %-kal, kalóriatartalma pedig 40 %-kal alacsonyabb mint a hagyományos cukoré.
Cukorbeteget és fogyókúrázók legjobb barátja hiszen adagolása egyenlő a cukoréval mégis sok pozitív hatása van a szervezet egészséges működésének elősegítésére, fenntartására.
Mivel lassan fokozatosan szívódik fel ezért nem emeli meg hirtelen a vércukor és inzulin szintet ennek hatására elkerüljük ezek hirtelen fel-le történő ingadozását, ezáltal csökkenti és késlelteti az éhségérzetet.
Fogyasztásával hozzájárulunk fogaink épségének megőrzéséhez mivel a xilit meggátolja a szánkban lévő baktériumok savtermelését, csökkenti a lepedékképződést, elősegíti az ásványi anyagok beépülését a fogzománcba.
A xilitet felhasználhatjuk sütemények, torták, kekszek, gyümölcsök, gabonafélék és meleg italok ízesítésére. Kelt tészták, kenyerek sütésére alkalmatlan mivel az élesztő nem tudja lebontani.
Felhasználáskor ügyelni kell, hogy ideg italok mint például a limonádé elkészítéséhez szükséges xilit mennyiség hasmenést okozhat, míg szervezetünk hozzá nem szokik, ezért célszerű fokozatosan beépíteni étrendünkbe.
# 4. Eritritol:
Az eritritol természetes cukoralkohol, mely csak kinézetében hasonlít a cukorhoz, de 30-35 %-kal kevésbé édes és szinte nulla kalóriát tartalmaz ( 1 g / kb 0,2 kalória ). Néhány gyümölcsben természetes formában is megtalálható ( pl. körte, szőlő, dinnye).
A legnagyobb része felszívódik a vékonybélben és kb. 90 %-a 24 órán belül távozik a vizelettel.
Nem emeli meg a vércukorszintet ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Nem okoz fogszuvasodást, sőt xilittel kombinálva hatékonyan védi a fogunk épségét.
Gátolja a gombák szaporodását ezért candida diéta során is nyugodtan fogyasztható.
Használhatjuk sütéshez, főzéshez.
# 5. Juharszirup
Az Észak-Amerikai indiánok közkedvelt édesítőszere volt, melyet igen egyszerű módon nyertek ki a juharfából. Egyszerűen egy lyukat fúrtak a fa törzsén, melyből már csordogált is az édes nedű amit vödrökbe fogtak fel. Számos szakértő vizsgálata támasztja alá, hogy ily módon a fa nedvének mindössze 10 %-át sikerül kinyerni ezért a fa élettartamát ez az eljárás nem rövidíti le.
A juharfa nedve értékes tápanyagokat, ásványi anyagokat, cukrot és vizet tartalmaz. Ahhoz, hogy juharszirupot kapjunk koncentrálni kell a fa nedvét. 1 liter juharszirup előállításához 40 liter nedűre van szükség. A juharszirup íze, színe függ az időjárástól és a fától de mindegyik változata könnyen emészthető, nagy mennyiségben tartalmaz vitamint ( B-, A-vitamin, folsavat ), ásványi anyagot, aminosavakat.
Te mivel édesíted ételeidet a fogyókúra során?
Permalink
Permalink
Permalink
Eddig bizony mesterséges édesítőt használtam. abban a hitben, hogy egészséges. Mától a mézet helyezem előtérbe, de szívesen kipróbálnám a juharszirupot is, bár még nem figyeltem fel rá a boltokban. A végső elhatározásom édesítés területén: magyar termelői méz. Viszont még nincs tapasztalatom a mézzel történő édesítés alkalmazásáról, akinek már van kérem ossza meg velünk.
Permalink
Permalink
Permalink
Permalink
Permalink
Permalink
Permalink
Permalink
Permalink
Permalink
Permalink
Permalink
Permalink
Permalink
Permalink
Permalink
Permalink
Permalink
Permalink
Permalink
Permalink