Még ma is emlékszem arra a vasárnap reggelre amikor Anyukám először sütött saját készítésű zsemlét. A friss, ropogós péksütemény illata belengte az egész házat. Pizsamában, álmosan siettem a konyhába, hogy megkóstolhassam.
Ha most felsikítasz, hogy micsoda szentség törés ez a fogyókúra idején, akkor van egy jó hírem! 🙂 Igenis lehet a fogyókúra idején is zsemlét enni. Persze nem azt mondom, hogy nap mint nap edd magad degeszre belőle, de ha már nagyon nem bírod kenyér vagy péksütemény nélkül, akkor készítsd el Te is a család nagy örömére!
Ropogós zsemle fogyókúrázóknak
Hozzávalók:
- 45 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1 zacskó száraz élesztő
- 1 evőkanál xilit
- 1,5 teáskanál só
- 3 dkg vaj
- 6 evőkanál tökmag ( lehet napraforgó mag is)
- 3 dl langyos víz
Hogyan készítsd el?
A lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe egy mélyedést készítünk, ebbe tesszük a xilitet és az élesztőt. Hozzáadjuk a sót, az olvasztott vajat, a tökmagból 3 evőkanálnyit és a 3 dl langyos vizet.
Rugalmas tésztát gyúrunk belőle a kezünk vagy robotgép segítségével, majd meleg helyen duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt, gyúródeszkán még egyszer jól átdolgozzuk és 12 részre osztjuk. A darabokból zsemlét formázunk és tepsibe tesszük, melyet sütőpapírral bélelünk ki. 10 percig pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a zsemléket enyhén vizes kézzel átsimítjuk, tetejüket megszórjuk a maradék tökmaggal és 20 perc alatt készre sütjük.
A receptből 12 darab friss, ropogós zsemle lesz, mely darabonként 160 Kcal és 20 gramm szénhidrátot tartalmaz.
Jó étvágyat hozzá! 🙂
Permalink
Permalink
Permalink
Szió, köszönöm szépen ezt a receptet nagyon jó . Én teljes k. búzalisztből csináltam és azzal is szuper. Megint ez sütöm és most rozs liszttel. Ajánlom mindenkinek. Feltehetnéd a no saltyra a receptet nem igazán vannak ott ilyen jó zsömi receptek. Vagy ha Te nem szeretnéd én szívesen felrakom úgy hogy megjelöllek mint forrást…érdemes ezt a receptet jobban közre adni. ;)Tényleg köszi üdv .Ruzsi
Permalink
Szia Ruzsi,
Örülök, hogy sikere van a zsemlének! 🙂
Nyugodtan kiteheted a no saltyra.
Üdv. Szilvia