Az uborka rendkívül jó hatással bír a fogyókúránkra, hiszen nagyon magas víztartalmú ( 90 %), könnyen emészthető, alacsony kalóriatartalmú zöldség.
Fogyasztása során C-vitamint, magnéziumot, káliumot, kalciumot, foszfort, vasat juttatunk a szervezetünkbe. Ismert még vízhajtó-, anyagcsere gyorsító, gyulladáscsökkentő hatása.
Alkalmazhatod külsőleg bőröd ápolására és rovarcsípések esetén is.
Hűsítő uborkaleves
Hozzávalók:
- 2 db kígyóuborka
- 2 db avokádó
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 liter zöldséges alaplé
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- 1 kispohár sovány joghurt
- Ízlés szerint tengeri só, bors és római kömény
- Pár darab hónapos retek
Hogyan készítsd el?
Az uborkát meghámozzuk, félbe vágjuk, magját eltávolítjuk, majd felkockázzuk. Az avokádót is ugyanígy készítjük elő.
A hagymát apróra daraboljuk, majd a felkockázott uborkával és avokádóval és a hozzáadott zúzott fokhagymával együtt botmixerrel pürésítjük.
Hozzáadjuk a zöldséges alaplét, a citromlevet, a joghurtot és jól összekeverjük. Ízesítjük sóval, borssal és római köménnyel, majd kb. 1 óra alatt jól lehűtjük.
Amikor jól lehűlt tálkákba szedjük, tetejét díszítjük karikára vágott retekkel és már kanalazhatjuk is.
A recept 4 személyre szól, adagonként 307 Kcal és 10 g szénhidrátot tartalmaz.
Jó étvágyat hozzá! 🙂
TIPP: Reszelj le egy kis darab uborkát, majd tedd fel egyenletesen az arcodra, kb. 10-15 perc után mosd le.
Száraz bőr esetén az uborkához vagy összetört avokádóhoz keverj hozzá 1 evőkanál tejszínt, az így elkészült pakolást vidd fel az arcodra, hagyd rajta 20 percig majd langyos vízzel most le.
Az eredmény friss, üde, feszes arcbőr.